Kooikerhondje- den alsidige Hollænder.

 

 Hvad er en Kooiker.

 

Kooikerhondje i daglig tale Kooiker kom til Denmark i 1987.

Det er en hund man ligger mærke til og bider mærke i på dens smukke ydre og dejlige størrelse og ikke mindst dens tiltalende måde at være på, som er en lydig men dog livlig, legesyg når man ligger op til det men rolig og afslappet når dens omgivelser er det.

 

Det er en hund til dem der ønsker en mindre hund, men ikke en sofa/skødehund.

Den har brug for motion og aktivitet med daglige mentalt udfordringer. Den har let ved at tilpasse sig og derfor nemt at have med overalt, men den har også let ved at blive påvirket psykisk hvis der ingen udfordring er og man må under ingen omstændigheder isoleres den i dens opvækst, men give den alle muligheder for nye oplevelser lige fra man som hvalp får den hjem fra opdrætteren.

 

Det er ikke mindst vigtig at man allerede fra man tænker på at anskaffer sig en kooiker er opmærksom på at opdrætteren har brugt meget tid på at præge og socialisere hvalpene allerede fra starten. En Kooiker der fra tidlig stadie har følt tryghed og lært verden at kende som helt lille hvalp bliver en velafbalanceret og tillidsfuld hund som voksen.

 

Hvad kræves det af mig som ejer af en Kooiker.

 

En Kooiker har slet ikke brug for en hård og brutal opdragelse, men en kærlig men dog konsekvent opdragelse, den har brug for en beslutsom og forstående ejer der sætter grænser for hunden så den ikke er i tvivl om hvad dens ejer mener.

Kooikeren bliver ofte tolket forkert og ejeren undlader som følge heraf at give den konsekvente opdragelse den behøver, som tit bliver misforstået af nye kooikerejere som kun bider mærke i at det er en følsom hund og er for blød ved den på de forkerte måder, man glemmer konsekvensen.

En Kooiker må aldrig ynkes og det er vigtig man bevarer roen under særlige og kritiske omstændigheder.

 

Kooikeren kan være reserveret over for fremmede mennesker og andre hunde.

Den har brug for at se fremmede an både mennesker og ikke mindst andre hunde inden den hilser, hvis man presser den til at hilse uden at tage hensyn til den tempo og den plads som den har brug for kan det resultere i en usikker og måske udfarende hund , den skal ikke absolut hilse og lege med andre hunde, den kan godt være hund nok i sig selv og kun ønsker kontakt med mennesker evt.

 

Man ser tit beskrivelser af Kooikeren som værende ikke børnevenlig, men det gælder mange andre hunderacer, men vokser kooikeren op med børn og de  lære gensidig respekt får man som regel en rolig og problemfri familie.

Hvis man sørger for at bruge den tid som kræves af opdragelse og træning i dens opvækst vil man få en meget tæt forhold til en Kooiker som vil følge en i alt hvad man foretager sig om det er en tur ind på toiletten gør den gerne det, bare man er sammen ude og inde og den og er ikke kendt for at vil gå meget på egen hånd men holder sig tæt til sin ejer og familie.  

 

Hvad kan en Kooiker.

 

Kooikeren er en jagthund(FCI gruppe 8).

En Kooiker har mange egenskaber som det den oprindelig er brugt til i dens hjemland Holland som andelokker og bevare roen men også holde mus og rotter m.m. væk fra hus og hjem og holde sig tæt til ejeren også som varmedunken i sengen.

Den har meget jagtinstinkt og vil jage og fange byttet og komme med det i form af apportering af vildt på land og i vand samt drivende og stødende, den har en stor behov for at bruge sin næse og vil have tendens til at vil gå spor efter vidt i skove og krat, derfor skal man gøre meget ud af lydigheds træningen nogen har det mere end andre Kooiker.

 

Kooikeren har en stor behov for udfordringer og kan derfor bruges til mange andre hundesport som lydighed –agility –rally –dogdansing –jagt evt til hjælpehund for handikappede og elsker at arbejde sammen med sin ejer som gør at den er lærenem og er en god trænings kammerat.